HIGHLAND    CATTLE

pawelbodzianny@wp.pl
+48 504 138 370

JESTEŚMY NA:

baśki

Kiedy warto hodować Highlandy

15 sierpnia 2017

Jako że jest to bydło typowo ekstensywne, przystosowane do trudnych warunków utrzymania, warto rozważyć jego hodowlę w przypadkach gdy:

 

-Posiadamy niezagospodarowane obszary słabej jakościowo gleby ( 5, 6 klasa) 

-Trudno dostępne użytki ekologiczne, lub łąki na terenach zalewowych.

-Tereny porośnięte krzakami, samosiejkami drzew itp. , albo trudno dostępne tereny górzyste. 

-Nie posiadamy zaplecza maszynowego,  budynków gospodarczych a także wolnego czasu, którego w przypadku hodowli Higlandów nie potrzebujemy dużo.  

 

W trakcie sezonu pastwiskowego, zwierzęta radzą sobie same, wystarczy gdy mają  nieograniczony dostęp do roślinności i bieżącej wody. Jedynie zimą należy dokarmiać je sianem, które można zakupić od innych gospodarzy.  

 

-W przypadku gdy prowadzimy gospodarstwo agroturystyczne i chcielibyśmy urozmaicić swoją ofertę. Dzięki swojemu łagodnemu usposobieniu i wrodzonemu urokowi Highlandy przyciągają uwagę jak mało kto. 

 

-W przypadku gdy mamy dostęp do potencjalnych kupców na wysokiej jakości wołowinę kulinarną. 

 

W internecie krążą różne opinie na temat opłacalności hodowli bydła mięsnego.  Każda rasa ma swoje wady i zalety, podobnie jest w przypadku Higlandów.  Minusem są tutaj słabe w porównaniu z innymi rasami przyrosty, plusem minimalne koszty utrzymania i długowieczność ( często nawet 20-letnie krowy użytkowane są jeszcze rozpłodowo ) Największym jednak plusem jest ich absolutnie naturalne powoli rosnące, marmurkowate mięso, którego świadomi konsumenci poszukują coraz częściej.