Wyjątkowa rasa bydła

Dlaczego warto wybrać do hodowli Highlandy ?

 

Początkowo Highlandy żyły w odległych górzystych terenach szkocji. Niezwykle trudne warunki jakie panowały, stworzyły proces doboru naturalnego  gdzie tylko najsilniejsze i najlepiej przystosowane zwierzęta przeżyły i nadawały się do ​​prowadzenia hodowli. W rezultacie Highlandy uznawane są dziś za jedne z najprostszych i najmniej wymagających zwierząt w hodowli. Ich wrodzone cechy przyczyniły się do sporego sukcesu tej rasy na rynkach amerykańskim, w zachodniej Europie, Ameryce Południowej, a nawet w Australii, teraz czas na Polskę. 

 

Highlandy do osiągnięcia i utrzymania dobrej kondycji nie wymagają budynków gospodarskich i żadnych dodatków paszowych. Wystarczą im warunki, w których wiele innych ras nie przetrwa długo i prędzej czy później zginie. Nawet ostra zimna i śnieg mają na nie niewielki wpływ tak długo, jak długo zwierzęta te będą miały stały dostęp do siana i wody.  W cieplejszych rejonach świata również dobrze się dostosowują i choć w gorące dni lubią przebywać w cieniu, nauczyły się również tolerować nawet australijski gorący klimat. Brak idealnych pastwisk, lub niezagospodarowane tereny są kolejnym powodem do rozważenia rasy Highland.

 

Highlandy zjedzą to co inni omijają, dzięki temu to doskonała kosiarka, która jest w stanie usunąć zbędne zarośla szybko i skutecznie. Są spokojne i pomimo długich rogów i swojego groźnego wyglądu mogą być hodowane tak samo jak inne rasy, tym bardziej, że wykazują się wyższą inteligencją niż standardowe bydło. Hodowane w mniejszych gospodarstwach, w których mają częsty kontakt z człowiekiem, przywiązują się do właścicieli i reagują na głos. Highlandy idealnie nadają się do hodowli ekologicznych są również wyjątkowo odporne na choroby, a długie rzęsy i bujne czupryny skutecznie osłaniają im oczy przed latającymi owadami. Dużym plusem jest również to, że  rodzicielki tej rasy wycielają się na pastwiskach same, bez obecności i pomocy człowieka. Nawet 20-letnie krowy użytkowane są jeszcze rozpłodowo.

 

Ostatecznym etapem hodowli każdego rodzaju bydła mięsnego jest ilość i jakość wołowiny jaką produkuje. Dzisiejszy rynek jest coraz bardziej wymagający i mięsa typu premium są coraz chętniej poszukiwane nie tylko przez wybrednych konsumentów. Dzięki temu że Wołowina Highland to najwyższej jakości kulinarne mięso wołowe, które gwarantuje wyjątkowe walory smakowe i wartości odżywcze, Highlandy są idealnym rozwiązaniem, aby sprostać temu wyzwaniu. Mięso to ma również przewagę nad inna wołowiną, ponieważ zawiera znacznie mniej cholesterolu (Highland jest izolowany przez długie włosy, a nie grubą warstwą tłuszczu).

 

Jest wiele powodów dla których warto hodować te piękne zwierzęta, jednak niezależnie od tego, czy prowadzimy małe gospodarstwo z kilkoma sztukami, lub dużą hodowlę z setkami sztuk, Twoim  celem powinno być to samo - wytworzenie porcji wołowiny przy jak najmniejszym wysiłku i poniesionych kosztach. Jestem przekonany, że rasa Highland pomoże Ci to zrobić.

JESTEŚMY NA:

pawelbodzianny@wp.pl
+48 504 138 370

HIGHLAND    CATTLE